skip to content

Een Bijzondere Bank

Het mooiste aspect van mijn beroep als advocaat is het ontmoeten van mensen. Ik ontmoet mensen op mijn kantoor, maar ook vaak in hun eigen persoonlijke omgeving.

 

In begin van de jaren 90 had ik een bezoek gepland naar een bank, waarvoor ik juridische aangelegenheden verzorgde. De contacten waren eerst telefonisch gegaan en ik stelde voor een bezoek aan de bank te brengen. De bank heette De Nutshulpspaarbank. De Nutshulpspaarbank was voor wat betreft het hoofdkantoor gevestigd in het centrum van het land. Ik dacht dan ook te maken te krijgen met balies, medewerkers en alles wat hoort bij een bank, zoals iedereen dat kent. Echter ik kwam niet in zakendistrict terecht, maar in een woonwijk.

 

Ik belde op het adres aan dat ik had doorgekregen. De deur werd opengedaan en de persoon – helaas ken ik zijn naam niet meer – deed open en bevestigde dat ik op het hoofdkantoor van de Nutshulpspaarbank was. Ik kon het nog niet geloven en hij nam mij mee naar het financiële centrum van de bank. Het financiële centrum bleek evenwel op de slaapkamer van deze persoon gehuisvest te zijn. Ik kwam er op dat moment achter dat de Nutshulpspaarbank een zeer kleine bank was, die gedreven wordt door enkele rijke personen. Deze rijke personen leenden geld aan de bank, die vervolgens de gelden doorleenden aan minder draagkrachtigen die elders geen lening konden verkrijgen. De Nutshulpspaarbank kende twee filialen. 

 

Het gesprek was uitermate onderhoudend. Natuurlijk ging het over de historie en de toekomst van de bank, maar de voorzitter van de bank had een zeer bijzondere hobby: hij was hoofdscheidsrechter op het hoogste niveau van de Nederlandse tenniscompetitie. We spraken dan ook uitvoerig over het gebeuren op het Melkhuisje, de tennisbaan waarop de bekende Nederlanders hun toernooien tennisten en over zijn contacten met de toenmalige bekende tennissers, zoals Michiel Schapers en Jan Siemerink. Ik heb later begrepen dat de Nutshulpspaarbank is overgenomen door een van de grote banken in Nederland.

 

Copyright 2016 ©|  Webdesign door: ICT meester