skip to content

Bezint en Onderzoekt Voor Gij Koopt


Bent u op zoek naar een nieuwe woning en is uw oog gevallen op een prachtige woning, waarop u terstond verliefd bent geworden? Blijf dan toch alert en houd u ogen en oren open.

In het juridisch jargon heet dit, dat u als koper een onderzoeksplicht hebt. U wordt geacht niet alle informatie van de verkoper als juist te ervaren. Natuurlijk dient de verkoper datgene aan u te vertellen wat relevant is om als koper te weten. Het kan zijn dat de koper iets vergeet te vertellen of gewoonweg niet bekend is met bepaalde omstandigheden. Vergewis u altijd van de bouwkundige staat van een woning. Indien u een woning hebt geaccepteerd dan accepteert u ook de aanwezige gebreken.

 

In mijn praktijk kom ik regelmatig kopers tegen die een woning hebben gekocht maar dat deze niet voor bewoning geschikt is. Zo kan het gebeuren dat na een korte tijd de vloer door schimmels/sporen is aangetast. Er dreigt dan gevaar dat men door de vloer zakt. Ook werd ik er eens mee geconfronteerd dat de kapconstructie te licht was voor de dakplaten die erop waren aangebracht. De constructie vervormde door het aanwezige gewicht.


Ook heb ik eens een koper bijgestaan die veronderstelde dat de woning een vloerverwarming zou kennen , maar tijdens de winter ontdekte dat deze vloerverwarming nooit was aangebracht. Het bedieningspaneel van de vloerverwarming was wel aanwezig maar de leidingen waren nooit aangebracht. De verkoper had de koper volledig misleid.


Indien de verkoper door de gemeente is aangeschreven om een aangebracht bouwwerk te verwijderen en de koper kan dit niet weten, dan moet de verkoper de koper hieromtrent informeren.
Dit is daadwerkelijk gebeurd. De koper kwam er achter toen de aanschrijving van de gemeente op de deurmat viel. De verkoper was ondertussen naar het buitenland verhuisd. Het is uiteindelijk wel weer goed gekomen maar het heeft voor de koper voor veel onrust gezorgd.

 

De les van deze voorbeelden is dat u als koper altijd alert moet blijven. Het is dan ook raadzaam een goede makelaar in de arm te nemen en advocaat te raadplegen over juridische items rondom de aankoop van een woning. Voorkomen is beter dan genezen.

 

Copyright 2016 ©|  Webdesign door: ICT meester