skip to content

Alcohol In Het Verkeer

Wanneer je met teveel alcohol op achter het stuur gepakt wordt gaan er meestal twee trajecten naast elkaar lopen. Het eerste traject, het strafrecht, is iedereen wel bekend. Het tweede traject, het bestuursrecht is minder bekend. 

 

Via het strafrecht kan een rijbewijs worden ingevorderd op het moment dat je achter het stuur met teveel alcohol wordt aangehouden. De officier van justitie zal dan binnen 10 dagen een beslissing moeten nemen inzake het rijbewijs. Vervolgens wordt de zaak op de zitting behandeld en kan er een boete, een ontzegging van de rijbevoegdheid, een taakstraf of een gevangenisstraf worden opgelegd, al dan niet voorwaardelijk.

 

Het tweede traject komt vaak onverwachts. Men heeft het gevoel al gestraft te zijn en dan komt het CBR met de educatieve maatregel om de hoek kijken. In de praktijk wordt een educatieve maatregel en dan vooral het alcoholslot, vaak als een straf ervaren. Ik zal mij hier richten op het alcoholslot.


Tot heden is het alcoholslot (verder ASP) al meer dan 3200 keer opgelegd en rijden er inmiddels meer dan 900 automobilisten [1] daadwerkelijk met een ASP in de auto op de weg. Het ASP wordt opgelegd aan beginnend bestuurders [2] bij een alcoholpercentage boven de 1,0 en onder de 1,8. Bij gevorderde bestuurders een promillage boven de 1,3 maar onder de 1,8. [3] Een ASP wordt voor minimaal twee jaar opgelegd en kan steeds verlengd worden met zes maanden. De bestuurder draait zelf op voor de kosten van het ASP. De auto kan niet worden gestart als een promillage van meer dan 0,2 wordt gemeten. Tijdens het rijden zal regelmatig een hertest gedaan moeten worden om door te mogen rijden. Overtreding van de regels kan leiden tot een verlenging van zes maanden. De kosten van het ASP bedragen rond de € 4000. 

 

Tot slot een voorbeeld waarbij duidelijk wordt hoe de twee trajecten naast elkaar worden gehandhaafd.

“Betrokkene wordt aangehouden met een alcohol promillage van 1,4. Dit heeft ervoor gezorgd dat het rijbewijs ter plekke is ingevorderd. 9 dagen later krijgt betrokkene te horen dat hij zijn rijbewijs terugkrijgt. Op de zitting bij de strafrechter krijgt betrokkene een boete van €650 en een ontzegging rijbevoegdheid van 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. Net voor de zitting heeft betrokkene echter een besluit gekregen van het CBR. Het CBR legt hem een alcoholslotprogramma op.”

 

In bovenstaande casus krijgt betrokkene dus een straf opgelegd door de strafrechter, en daarnaast een educatieve maatregel door het CBR. Deze instanties houden geen rekening met elkaar omdat het om verschillende uitgangspunten gaat. Betrokkene zal dit waarschijnlijk niet zo ervaren. Hij heeft door de strafrechter al een straf opgelegd gekregen, maar krijgt daarboven ook nog een alcoholslot. Zo heeft deze ene overtreding er dus voor gezorgd dat betrokkene een bedrag rond de € 4.650 kwijt is en minimaal twee jaar lang met een ASP achter het stuur moet rijden, en daarnaast nog een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd heeft gekregen door de strafrechter.

 

[1] http://nos.nl/artikel/421213-3200-keer-alcoholslot-opgelegd.html

[2] Je bent beginnend bestuurder de eerste vijf jaar na afgifte van het eerste rijbewijs.

[3] Let op het gaat hier om eerste overtredingen, bij herhaling gelden andere maatstaven.

 

Copyright 2016 ©|  Webdesign door: ICT meester